Här sammanfattar vi några frågor och svar som vi ofta får in till Närhet

Hur många kommer vi vara på kursen?
Senaste året så har de flesta av våra kurser varit fulla. I Stockholm så innebär det ca 40st. På våra retreats, nyår och midsommar så innebär det ca 60st

Hur många män och kvinnor kommer vi bli?
Vi satsar på en jämn fördelning mellan könen. 

Vilken ålder har de flesta som kommer?
Det är så olika. Den största spridningen på ålder var en kurs där vi hade människor mellan åldern 23-77. Åldern brukar för de flesta inte vara någon stor sak, och efter några övningar så ser vi mer människor och inte åldern framför människan.

Vad är det för skillnad på de olika kurserna ni har?
Våra stående kurser är Tantra med Närhet och Tantra med mer Närhet. De är riktade till mer nybörjare eller de som har gått samma kurs eller liknande kurser förut och vill fylla på med energi och kärlek. Skillnaden på dessa två är att Tantra med mer Närhet håller på två dagar medans den andra en dag. På två dagar så hinner vi lite mer. Vi gör liknande saker.

Vi har våra fördjupningskurser och för att gå dem så behöver du ha gått någon av våra kurser eller någon liknande kurs hos någon annan.

Tantrahäng med Närhet är mer ett kurs/häng där vi träffas och myser, där rummet är mer fritt. För att gå denna så behöver du också ha gått vår eller någon annans kurs innan.

De andra kurserna har mer specifik inriktning som tex vår Shibari kurs där vi lär oss att binda rep och kursen Breathwork och Tantra med Närhet som kombinerar frigörande andning och Tantra.

Vem leder kursen?
Kursen leds av Timmy så länge det inte står något annat. Våra längre retreats så är det också Johanna som leder.

Hur naket är det på kurserna?
På våra kurser där det står att det är kläderna på under workshopsen så är det alltid kläderna på. På kurserna där det inte står något om det så är det upp till varje människa att bestämma hur mycket kläder hen väljer att ha på sig. Och det är olika. På våra häng så finns det både många helt påklädda personer och de som inte har så mycket kläder alls.

Hur många assistenter finns det på kursen?
Det beror alldeles på vad vi ska göra. Vi försöker ha så många assistenter så vi kan ta hand och hålla rummet tillsammans på bästa sätt. Runt 5 assistenter brukar vi vanligtvis vara när det är 20 deltagare. Dessutom är det oftast med personer på våra kurser som har gått samma kurs förut vilket oftast gör rummet ännu tryggare.

Kan jag komma ensam på kursen?
Ja. Det är det de flesta brukar göra. Förutom vår parkurs så byter vi partner under kursen. Bytet är ett sätt att kunna lära känna olika delar av sig själv.

Måste jag göra allt som ledaren säger att vi ska göra på kursen?
Nej. Alla övningar vi göra är och kommer alltid att vara helt fria att göra. Det är alltid ok att lämna rummet eller att göra en variant av en övning, eller att stanna upp och sätta sig för att hämta sig själv.

Kan jag bara komma på t.ex. eftermiddagen?
Nej. Vi försöker skapa en så tryggt och öppet rum som möjligt, därför behöver du vara inställd på att närvara under hela kurstillfället för att komma på kursen.

Vad gör vi mer konkret på kursen?
Om nån som jag känner frågar vad vi egentligen gör så brukar jag säga så här:

– Vi andas lite grann, tittar på varandra och gör några beröringsövningar.

Och detta stämmer till största delen. När vi sedan gör detta i ett tryggt och hållet rum där du också vet att din vilja, vad den än är, är hjärtligt välkommen, då skapas det magi!

Behöver jag kunna svenska?
Ja och nej. På våra kurser är det meningen att de flesta övningar ska få tala för sig själva. Alltså att övningen i sig ska kunna ge så mycket till deltagaren att vi inte ska behöva prata så mycket om det. Så att kunna flytande svenska är inte ett måste. Alla instruktioner sker dock på svenska.

Finns det plats att sova?
På våra helgkurser finns det oftast möjlighet att sova över, hör med oss. Under nyår och midsommar bor vi ihop i ett stort hus där ingår det sovplats. 

Kan jag assistera, volontära?
Assistenterna är mycket värdefulla för kursens flyt och som stöd för deltagarna. Har du gått några av våra kurser eller liknande kurser och vill utveckla dig som assistent så hör gärna av dig, vi behöver dig.

Jag är långtidsarbetslös, kan jag få det billigare?
Vi vill göra tantran folklig och att så många som möjligt ska kunna delta på våra kurser. Har du lite pengar kan du höra av dig så kan vi se om vi kan lösa det, beroende på hur den tilltänkta kursens ekonomiska läge ser ut. 

Vad gör jag om jag inte vill vara med på en övning?
Övningarna på våra kurser är helt valfria att göra. Om du inte vill vara med på en övning så kan du gå därifrån eller bara sluta göra övningen. Signalera gärna det till ledaren eller någon assistent.

Jag har en skadat mitt ben, kan jag gå kursen?
Ja, du deltar efter dina egna förutsättningar. Under vissa övningar är vi mer fysiska och rör på oss och det finns alltid alternativa sätt att göra de övningarna på. 

Jag är inte ute efter att träffa någon, kan jag ändå komma?
Närhets kurser är framför allt till för att du ska träffa dig själv. Kurserna handlar absolut inte om att träffa någon specifik partner. Sen kan det hända att du träffar vänner eller en kärlekspartner för livet. Då måste du bjuda in oss till bröllopet.

Kan jag gå kursen flera gånger?
Det är lite som att fråga; kan jag styrketräna fler gånger eller räcker det med en?
Absolut. Vi berör teman som man kan (och bör) besöka flera gånger. Ibland byter vi ut övningar, men även fast det är till synes samma övningar så händer det nya saker varje gång. Det är andra människor på kursen och du kommer att gå den utifrån en annan plats i livet. Kursen är en träning i att relatera till dig själv och andra, den träningen behöver vi hela livet.